Prerada rajčice u umaškom pogonu Podravke izgledna je i ove godine, a isto tako i proizvodnja na istarskim poljima.
Dapače, tvrtka iz Koprivnice zainteresirana je za otkup većih količina pomidora od onih koje su sada ugovorene.
Proizvođači iz Udruge Pomidor, njih petnaestak, spremni su za skorašnju sadnju novih sadnica na 120 hektara u Istri, a toliko su obrađivali i lani, piše Glas Istre. Dario Makovac, čelnik Udruge i najveći proizvođač, kaže kako je već puno toga dogovoreno s Podravkom za ovu sezonu i nisu točne informacije prema kojima se prerada u Umagu gasi. - Upravo sam jučer bio u Italiji odakle će nam za deset dana stići sadnice pomidora. Kao i svake godine, Podravka nam osigurava sadnice, gnojivo i sav repromaterijal, veli Makovac. Sadnja će započeti za desetak dana i potrajat će do 15. svibnja. Makovac će posaditi 13 hektara industrijske rajčice na poljima u okolici Umaga, isto kao i lani. Ukupna planirana površina nasada u Istri neće se povećavati ove godine, ali se očekuju veći prinosi. Zbog čega? - Bolje smo se organizirali. Novost je suradnja nas proizvođača s talijanskim stručnjacima koji će nam biti stručna podrška kako bi što bolje obavili gnojidbu i navodnjavanje i postigli bolje prinose ukoliko ne bude suše katastrofalnih razmjera kao lani, kada se temperatura na polju penjala i do 40 stupnjeva. S takvim vrućinama ne možete se nositi, dodaje Makovac. Osim na području Umaga i Savudrije, industrijska rajčica proizvodit će se i ove sezone na Poreštini, Rovinjštini, oko Pule, a od lani i kraj Motovuna. "Svugdje je dobra zemlja, samo treba raditi", odgovara Makovac na našu primjedbu da je oko Umaga zemlja i klima najbolja za pomidore. Osim u Istri industrijska rajčica za Podravku uzgaja se i oko Koprivnice i to na malim površinama od 80 hektara. Za ovogodišnju sezonu Udruga Pomidor dogovorila je s Podravkom cijenu otkupa koja je veća od lanjske s obzirom na veće troškove proizvodnje. Dok se lani za kilogram pomidora dobivalo od 0,96 lipa do jednu kunu, ove će se godine proizvođačima plaćati od 1,26 do 1,30 kuna, ovisno o kvaliteti. Kakva je budućnost Podravkinog pogona Povrće u Umagu, pitanje je na koje smo odgovor potražili i kod gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea. Naime, već se dulje vremena govori da bi trebalo izmjestiti pogon iz središta grada u gospodarsku zonu. "Upravo je u tijeku natječaj za prodaju čestice u gospodarskoj zoni Ungarija, a koja ima namjenu prerade voća i povrća. Iz navedenih razloga smatram da je svaki mogući komentar po tom pitanju preuranjen," odgovorio je gradonačelnik i dodao da će se za desetak dana znati najpovoljniji ponuđač. "Prema nama dostupnim informacijama, Podravka je uputila pismo namjere i zainteresiranost za nastavak suradnje u proizvodnji rajčice na području Istarske županije", odgovorio je Bassanese. |